''ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ'' ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ''ΕΧΤΡΑ VIRGIN'' OLIVE OIL OF MESSINIA

Σε απόσταση 3km από τη θάλασσα και κοντά στο Πεταλίδι Μεσσηνίας βρίσκεται το χωριό
Αγία Σωτήρα (Πέρα). Η περιοχή είναι ημιορεινή στους ανατολικούς πρόποδες του Λυκόδημου και σε υψόμετρο 120 – 180 μέτρα. Εκεί βρίσκονται οι ελαιοπερίβολα της οικογένειας Μπαλιώτη με μεγάλη παράδοση και εμπειρία στην παραγωγή του ελαιολάδου “εξαιρετικό παρθένο” – (extra virgin).
Όλες οι ελιές είναι της ποικιλίας “Κορωνέϊκη” - που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της Ελληνικής παραγωγής - οι οποίες μαζεύονται τέλος Νοεμβρίου.
Η καλλιέργεια και το μάζεμα του καρπού γίνονται με τις παραδοσιακές μεθόδους, και με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα.
Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα, τα ζιζάνια καταστρέφονται με άροση και γίνεται απόλυτα λελογισμένη χρήση λιπασμάτων σε εξαιρετικά αραιά, χρονικά διαστήματα.
Το ελαιόλαδο είναι το γνωστό “αγουρόλαδο’’ και διακρίνεται για το βαθύ, χρυσοπράσινο χρώμα του και την γεμάτη φρουτώδη γεύση του, με το άρωμα του φρέσκου καρπού και με δείκτες πολύ κάτω των στάνταρς του “εξαιρετικά παρθένου”.
H παραγωγή του γίνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους, με “έκθλιψη εν ψυχρώ” - σε πιστοποιημένο με HACCP και ISO 9001 ελαιοτριβείο - και χωρίς την προσθήκη νερού που βοηθάει στην άριστη ποιότητά του.
Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε καθαρές ανοξείδωτες δεξαμενές, αεροστεγώς κλεισμένες, για ένα διάστημα ώστε να διαχωριστεί φυσικά η μούργα.
Κατόπιν συσκευάζεται σε δοχεία, με τάπες που καταστρέφονται στο πρώτο άνοιγμα, εξασφαλίζοντας έτσι την άριστη συντήρησή του.
Η ποιοτική κατάταξη του ελαιόλαδου, γίνεται από πιστοποιημένο χημείο και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ!!!!!!!!
Για παραγγελίες: baliotis@otenet.gr ή τηλέφωνα: 27220 31961 και 6972325992 http://baliotis.blogspot.com

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Κατηγορίες ελαιολάδου

Κατηγορίες ελαιολάδου όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.


Το ΔΣΕ με αποφάσεις του που βασίζονται σε ορισμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά, κατατάσσει το ελαιόλαδο σε διάφορες κατηγορίες. Κατά τη διεθνή συνάντηση, του 1985, καθιερώθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες ελαιόλαδου που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ελαιόλαδο
Είναι το λάδι το οποίο παραλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από τον καρπό της ελιάς.(Olea europa, Sativa, Hoffg, Link). Δεν περιλαμβάνονται τα λάδια τα οποία εξάγονται με διαλύτη, ούτε τα εστεροποιημένα και τα μείγματα άλλων λαδιών. Ο χαρακτηρισμός ελαιόλαδο, όταν χρησιμοποιείται μόνος του, δεν αναφέρεται σε καμιά περίπτωση στο πυρηνέλαιο.
Παρθένο ελαιόλαδο
Είναι το ελαιόλαδο το οποίο παραλαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς με μηχανικά ή φυσικά μέσα και κατά την παραλαβή του εφαρμόζονται συνθήκες οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής δεν έχει υποβληθεί σε καμιά επεξεργασία, εκτός από πιθανή μετάγγιση, φυγοκέντριση και διήθηση.
Παρθένο ελαιόλαδο κατάλληλο για κατανάλωση
Το ελαιόλαδο αυτό, το οποίο μπορεί να φέρει και τον χαρακτηρισμό φυσικό, περιλαμβάνει τους εξής τύπους:
-Παρθένο ελαιόλαδο-Εξαιρετικό ή έξτρα (virgin olive oil - extra). Είναι παρθένο ελαιόλαδο με άμεμπτη γεύση και οσμή και με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, 1g/100g λαδιού.
-Παρθένο ελαιόλαδο-Εκλεκτό ή φίνο (virgin olive oil - fine). Είναι παρθένο ελαιόλαδο με άμεμπτη γεύση και οσμή και με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, 1,5g/100g λαδιού.
-Παρθένο ελαιόλαδο-Κουράντε ή ημίφινο ή κανονικό (virgin olive oil semi-fine). Είναι το παρθένο ελαιόλαδο με καλή γεύση και οσμή και με οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ 3g/100g λαδιού. Στην οξύτητα του παραπάνω ελαιόλαδου δίνεται μια ανοχή 10% δηλαδή, μέχρι 3,3g/100g λαδιού.
Παρθένο ελαιόλαδο ακατάλληλο για κατανάλωση όπως έχει (virgin olive oil lampante)
Το ελαιόλαδο αυτό φέρει το χαρακτηρισμό λαμπάντε. Είναι ελαιόλαδο με κακή γεύση και οσμή ή με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, μεγαλύτερη από 3,3g/100g λαδιού. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση.
Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο (Refined olive oil) Είναι το ελαιόλαδο το οποίο παραλαμβάνεται από παρθένο ελαιόλαδο με ραφινάρισμα, το οποίο όμως δεν προκαλεί αλλαγές στην αρχική δομή των γλυκεριδίων.
Ελαιόλαδο ή γνήσιο ελαιόλαδο ή αγνό ή κουπέ (pure olive oil)
Είναι μείγμα παρθένου ελαιόλαδου, κατάλληλου για κατανάλωση και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου. Συνήθως χρησιμοποιούνται προσμίξεις σε διάφορες αναλογίες παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου, οι οποίες δίνουν διάφορους τύπους (γνήσιου ελαιόλαδου), τα χαρακτηριστικά των οποίων καθορίζονται με αμοι βαίες συμφωνίες μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Τα μείγματα αυτά πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας τα οποία έχουν καθιερωθεί για το γνήσιο ελαιόλαδο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραια τα λές ρε φίλε πώς μπορούμε να αγοράσουμε όμως λίγο λαδάκι για τα παιδάκια μας?